ÜCRETSİZ BİLGİ İSTEK FORMU
YURTDIŞI EĞİTİM İÇİN GİRİLEN SINAVLAR
Yurtdışı eğitimi denilince ilk akla gelenlerden biri de sınavlardır. Çünkü yurtdışında özellikle akademik eğitim almak isteyen öğrencilerin başvurdukları programlara kabul alabilmesi bazı sınavlardan önceden belirlenmiş puanları almaları beklenebilmektedir. Bunlar, öğrencilerin yabancı dil bilgisini ya da belirli alanlardaki akademik seviyesini tespit etmek için yapılan çeşitli sınavlardır. Yurtdışında eğtitim alacak olan öğrencilerin en çok karşılaştığı sınavlar şunlardır: TOEFL (IBT), IELTS, SAT, ACT, SSAT, GMAT, GRE.
(Bunların yanı sıra AP, IB, A-Level gibi programlar da mevcuttur. Bu programlar diğer sınavlardan farklı olarak bireysel olarak katılım sağlanıp alınamaz. Programlara kayıt yaptırmak ve müfredatlarına uygun dersleri almak gerekmektedir.)
TOEFL IBT (Test of English as a Foreign Language)
TOEFL, merkezi New Jersey’de bulunan ETS (Educational Testing Service) tarafından hazırlanan, başta Amerika ve Kanada olmak üzere tüm dünyada kullanılan bir testtir. Toplamda üç saat süren ve okuma, yazma, konuşma ve dinleme olmak üzere 4 bölümden oluşan TOEFL IBT sınavı, internet üzerinden online olarak yapılır. Dört bölüm için ayrı ayrı puanlamanın yanı sıra toplam puanlandırma da yapılır.
Sınavda Q klavye kullanılmaktadır bu nedenle daha önce bilgisayarlarda Q klavye kullanmamış olanların pratik yapmaları tavsiye edilir.
Başvurular internet üzerinden yapılır. Sınav yılda yaklaşık 40 defa düzenlenmektedir.
Sınava istediğiniz kadar katılma hakkınız vardır.
Sınava giriş ücreti ülkemizde 185 dolardır.
Sınav skorunun geçerliliği iki yıldır.
Sınav sonuçlarına internet üzerinden 15 gün içerisinde erişilebilir.
TOEFL IBT sınavı için Türkiye’deki sınav merkezleri; Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Denizli, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, İskenderun, İstanbul, İzmir, İzmit, Kayseri, Konya, Mersin ve Niğde’dir.
IELTS (International English Language Testing System)
İngilizce konuşulan ülkelerde okumak ya da çalışmak isteyenlerin dil düzeyini ölçmek için kullanılan bir sınavdır. 1989 yılında yapılmaya başlanmış olan bu sınav Cambridge Üniversitesi Yabancılar için İngilizce Sınav Merkezi, British Council ve IDP Education tarafından düzenlenmektedir. Bu testle, adayın dil seviyesini en ince detayına kadar tespit etmek mümkündür. Dünyanın her yerinde kabul gören ve güvenilen bir sınavdır. IELTS Akademik ve IELTS Genel Eğitim şeklinde 2 ayrı seçeneği vardır. Ayrıca İngiltere, Avustralya, İrlanda gibi İngiliz eğitim modelinin hakim olduğu ülkelerde sınavın IELTS UKVI adı verilen farklı bir versiyonuna girmek gerekir. Sınavın geçerliliği iki yıldır.
Dinleme, konuşma, okuma ve yazma olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Konuşma sınavı aynı gün içinde ya da ana sınavdan yedi gün önce ya da sonra yapılır.
Dinleme bölümü 40 dakika, okuma 60 dakika, yazma 60 dakika ve konuşma 10 ila 15 dakika sürmektedir. Sınav toplamda üç saattir. İlk üç bölüm yani dinleme, okuma ve yazma bu sırayla olmak üzere arka arkaya ara verilmeden yapılmaktadır. Konuşma bölümü sınav merkezinin iradesine göre aynı merkezde ya da başka bir merkezde aynı gün veya ana sınavdan yedi gün önce ya da sonra yapılır.
IELTS sınavı ana merkezi İstanbul’dur. British Council İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Bursa ve Erzurum olmak üzere 7 ilde sınav düzenlenmektedir.
Sınav ücreti bilgisayarlı modül için 1100 TL, kağıtlı için 900 TL'dir. IELTS UKVI sınavıysa 1600 TL'dir.
SAT (SCHOLASTİC APTITUTE TEST)
Amerikada’ki yüksek okul ve üniversitelere yerleşimde istenen bir sınavdır. SAT The College Board tarafından düzenlenen Amerika’da yılda 7, dünyada ise yılda 6 defa uygulanan bir sınavdır. Sınav genelde iki ayda bir, başvurulan ülkedeki merkezden ya da internet üzerinden (https://sat.collegeboard.org) yapılır. Sınava istediğiniz kadar katılabilirsiniz. Sınav sonuçları iki yıl geçerlidir.
SAT üniversitede gerekli olan eleştirel okuma, yazma ve matematik/geometri alanlarında öğrencilerin bilgilerini ölçmeyi amaçlar.
SAT 1 (Reasoning Test) ve SAT 2 (Subject Test) olmak üzere 2 ayrı bölümden oluşur. Matematik, eleştirel okuma ve yazma olmak üzere 3 bölümden oluşan ve çoktan seçmeki bir test olan SAT 1 toplamda 3 saat 45 dakika sürmektedir. SAT 2 ise bir saatlik bir sınavdır. Sorunların çoğu çoktan seçmelidir. Bu test, öğrencinin akademik bilgisini ölçmeyi amaçlar. Test skoru 200-800 arasında değişir. SAT 2 testinin başlıca konuları; İngilizce, Tarih, Matematik, Biyoloji, Kimya, Fizik, Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Latince, Japonca ve Çince’dir. Pek çok Amerikan üniversitesi yalnızca SAT 1 skorunu değerlendirirken, daha prestijli üniversiteler SAT 2 skorunu da dikkate alır.
Sınav merkezleri: Ankara – Bilkent Üniversitesi, İstanbul – İstanbul Amerikan Robert Lisesi, İzmir – Özel İzmir Amerikan Koleji, Tarsus – Özel Tarsus Amerikan Koleji
ACT (American College Testing)
SAT 1 sınavına alternatif olan ACT (American College Testing), Amerika Birleşik Devletlerinde üniversite okumak isteyen öğrencilerin seviyelerini tespit etmek için 1959’dan beri uygulanmaktadır. Özellikle son 15-20 yıldır ACT skoruyla öğrenci alan üniversitelerin sayısında büyük artış gözlemlenmektedir.
ACT 4 ana bölümden oluşmaktadır: İngilizce, Matematik, Okuma ve Bilim (Fen). İsteğe bağlı olarak yazma “Optional Writing” bölümü de alınabilir.
İlk bölüm olan İngilizce 45 dakika, ikinci bölüm olan matematik 60 dakika, üçüncü bölüm olan okuma 35 dakika ve son bölüm olan bilim (fen) 35 dakika sürmektedir. Opsiyonel yazma bölümü en son yapılır ve 30 dakika sürer. Yazma puanı öğrencinin yalnızca İngilizce skorunu etki eder. Opsiyonel bir kısım da olsa pek çok üniversite öğrencinin yazma bölümü skorlarını görmek ister.
Sınav ücreti 42.50 dolardır. Opsiyonel yazma bölümünü de alırsanız ücret 56.50 dolara çıkar.
Yılda 6 defa yapılır ve kayıtları bir ay öncesinde kapanır.
SSAT (Secondary School Admission Test)
Yurtdışında eğitim için girilmesi gereken sınavların lise için gerekli olanı SSAT sınavıdır. İyi bir lisede okumak isteyen öğrenciler mutlaka bu sınava girmek zorundadır. İlkokuldan sonra yüksek öğrenim öncesine kadar (11. sınıfa kadar) eğitimine yurtdışında devam etmek isteyen öğrencilerden SSAT skoru almaları beklenir.
Sınav öğrencilerin eğitim seviyelerine göre 3 seviyede yapılır:
- Elemantary Level: 3-4. Sınıflar
- Middle Level: 5-7. Sınıflar
- Upper Level: 8-11. Sınıflar
SSAT için sınav başvuruları sadece online olarak yapılmaktadır.
Sınav sırasında kimlik, dekont ve kayıt belgesi sorulur.
Sonuçları 15 gün için e-mail ile gönderilir.
Sınav ücreti 245 dolardır.
GMAT (Graduate Management Admission Test)
Yurtdışında lisanüstü eğitim ve işletme, ekonomi, yönetim gibi bazı lisans bölümlerinde eğitim almak isteyen öğrenciler GMAT (Graduate Management Admission Test) sınavına girer. Bilgisayar tabanlı bir sınavdır ve online olarak gerçekleştirilmektedir. Türkiye’de yalnızca İstanbul, İzmir ve Ankara'da yapılmaktadır.
Sınavda sayısal, sözel ve analitik yazma becerileri ölçülür. Toplam 4 saat sürer. Sınav sonucu beş sene süreyle geçerlidir. Alınabilecek en düşük puan 200, en yüksek puan 800’dür. Üniversiteler kabul ettikleri öğrencilerin GMAT skorlarını açıklamaz ancak en son sırada kabul alan öğrencinin GMAT skorunu belirtirler. Böylece okulun minimum GMAT gereksiniminin ne olduğuna dair fikir sahibi oluruz.
Sınav tairihinden en az 1 ay önce kaydı tamamlayıp sınav gününü belirlemek gerekir.
İkinci defa GMAT sınavına girmek için son aldığınız sınavın üzerinden en az 30 gün geçmesi gerekmektedir.
Sınav ücreti 250 dolardır.
GRE (GRADUATE RECORD EXAMINATION)
İngilizce eğitim veren üniversitelerde (Türkiye dahil) mühendislik ve sosyal bilimler başta olmak üzere yüksek lisans ve doktora eğitimi için istenen bir sınavdır. GRE sınavı Educational Testing Service (ETS) tarafından düzenlenir. Subject Test ve General Test olmak üzere ikiye ayrılır. Okullar genelde General Test skoruyla ilgilense de bazı üniversiteler Subject Test sonucunu da isteyebilir. General Test'te genel sorular sorulur. Yüksek lisans ve doktora programları için bu sınavdan skor alma zorunluluğu vardır. Subject Test 8 bölümden oluşur.
Sınava yol boyunca girmek mümkündür.
Blgisayar tabanlı olarak yapılır.
21 günde en fazla bir, yılda en fazla 5 defa girilebilir.
Sonuç 10-15 gün içinde açıklanır.
Test yerlerini, tarihleri görmek ve kayıt yaptırmak için www.ets.org/gre adresine erişmek gerekir.
Test sonucunda resmi olmayan GRE sonucunuzu öğrendikten sonra size bu skoru göndermek istediğiniz okullar sorulacaktır. 4 okula kadar ek bir ücret ödemeden skorunuzu gönderebilirsiniz. Eğer istenilen okul listede yoksa bu skorun liste dışı okullara gönderim formunun doldurulması için test merkez yöneticisine danışmanız gerekir. Formu test merkezinden ayrılmadan önce teslim etmelisiniz. Aksi takdirde, formunuz kabul edilmez. Testten sonra da gönderim başına 25 dolar ücretle skorunuzu okullara gönderebilirsiniz. Sözel ve sayısal bölümlerde hiçbir soru cevaplanmasa bile alınacak en az puan 130, en yüksek puan ise 170’tir.
General Test ücreti 185 dolardır.
Sınav merkezleri: İstanbul, İskenderun, Ankara ve İzmir
İNGİLİZCE SEVİYENİZİ BİLİYOR MUSUNUZ?
HEMEN ÖĞRENİN!ÖĞRENCİLERİMİZİN YORUMLARI
Öğrencilerimizin Yurtdışı Deneyimlerini OkuyunDANIŞMAN YORUMLARI
Next Yurtdışı Eğitim Danışmanınız Ne Diyor?Los Angeles İpuçları - Bölüm 1 - Varış ve Konaklama
Los Angeles'ta yaşama dair birkaç ipucu ister misiniz? Şehri orada yaşayan birinden dinleyin! Bölüm 1 - Varış ve Kona... Devamı
Engin BURNAŞ
Yurtdışı Eğitim Danışmanı
Kanada'da Eğitim Alırken Çalışma İzni
Kanada hükümeti ise lisans, master ve doktora yapacak olan uluslararası öğrencilerine haftada 20 saat; sömestr ve tat... Devamı
Buse Berfin Özbey
Yurtdışı Eğitim Danışmanı
Neden Polonya'da Eğitim Almalısınız?
Eğer cevabınız evet ise ve hala nereye gideceğinize karar veremediyseniz, size neden Polonya’da eğitim almanız gerekt... Devamı
Buse Berfin Özbey
Yurtdışı Eğitim Danışmanı
Navitas ile Üniversite Okumak
Navitas'ın sunduğu Pathway programları, öğrenciler için normal şartlarda kabul almanın kolay olmadığı üniversitelere girebilmen...
Üniversite Arama
Ülke | Okullar | |
---|---|---|
Next Hakkında
What's Next?
Öğrenci Yorumları
Proje Yönetimi Sertifika Programı
Next danışmanlarım bana bugüne kadar hiç farkında olmadığım ve bilmediğim sertifika programlarından bahsettiler... Devamı
Deniz Burnaş
Öğrenci
Kanada Vizesi İçin Ücretsiz Danışmanlık
Kanada'da dil okulu okuyabilmem ve Kanada vizesi alabilmem için bana gönülden yardım eden Next ekibine teşekkürler! Devamı
Furkan Alper Para
Öğrenci
Ukrayna'ya Next'le Gelin!
2019 Eylül ayında Ukrayna'ya hayatımda ilk kez adım attım. Odessa'da lisans eğitimi almak için Rusça hazırlık yılımı tamamlayac... Devamı
Onur Yılmaz
Öğrenci
Danışman Görüşleri
Neden Polonya'da Eğitim Almalısınız?
Eğer cevabınız evet ise ve hala nereye gideceğinize karar veremediyseniz, size neden Polonya’da eğitim almanız gerektiğine dair... Devamı
Buse Berfin Özbey
Danışman
Neden Yurtdışında Yüksek Lisans Yapmalısınız?
Peki yurtdışında yüksek lisans yapmak rakiplerimize karşı bize nasıl bir rekabet avantajı sağlayacak? Devamı
Buse Berfin Özbey
Danışman
Kanada'da Eğitim Alırken Çalışma İzni
Kanada hükümeti ise lisans, master ve doktora yapacak olan uluslararası öğrencilerine haftada 20 saat; sömestr ve tatil dönemle... Devamı
Buse Berfin Özbey
Danışman
Los Angeles İpuçları - Bölüm 1 - Varış ve Konaklama
Los Angeles'ta yaşama dair birkaç ipucu ister misiniz? Şehri orada yaşayan birinden dinleyin! Bölüm 1 - Varış ve Konaklama Devamı
Ukrayna'ya Next'le Gelin!
2019 Eylül ayında Ukrayna'ya hayatımda ilk kez adım attım. Odessa'da lisans eğitimi almak için Rusça hazırlık yılımı tamamlayac... Devamı
Onur Yılmaz
Öğrenci
Ukrayna'ya Next'le Gelin!
2019 Eylül ayında Ukrayna'ya hayatımda ilk kez adım attım. Odessa'da lisans eğitimi almak için Rusça hazırlık yılımı tamamlayac... Devamı
Onur Yılmaz
Öğrenci
Proje Yönetimi Sertifika Programı
Next danışmanlarım bana bugüne kadar hiç farkında olmadığım ve bilmediğim sertifika programlarından bahsettiler... Devamı
Deniz Burnaş
Öğrenci
Kanada Vizesi İçin Ücretsiz Danışmanlık
Kanada'da dil okulu okuyabilmem ve Kanada vizesi alabilmem için bana gönülden yardım eden Next ekibine teşekkürler! Devamı
Furkan Alper Para
Öğrenci