WORK AND TRAVEL’A RAKİP: WORK AND STUDY

Üniversite öğrencileri arasında bilinen yurt dışı programlarından biri olan Work and Travel (Kısaca WAT) ile her geçen yıl biraz daha popüler hale gelen Work and Study (WAS) hakkında karşılaştırma yapacağız. Aşağıda madde madde göreceksiniz. Work and Study programının öne çıkan özelliklerini inceleyeceğiz. Elbette iki programın da kendine has artıları ve eksileri mevcut. Sonuçta dil öğrenmek insanın kendini geliştirmesinin en iyi yolu. İster metrelerce yükseklikteki gökdelenlerin en tepesinden eşsiz Dubai manzarasını izleyin, ister Times Meydan’ında dolanın, unutmayın ki dünyanın neresine giderseniz gidin hala keşfedemediğiniz zenginlikler olacak.

Work & Study Nedir?

Madem karşılaştırma yaparak ilerliyoruz, kelime ve sözlük anlamlarından başlayalım. Ne de olsa bu programlar adlarını anlamlarından alıyor. Work and Travel çalışma üzerine kurulu bir program, Work and Study ise okuma. Temel olarak insanlar dil yeteneklerini geliştirmek, hiçbir bilgisi yoksa İngilizce öğrenmek, profesyonel veya eğitim kariyeri için kendine yatırım yapmak hedefleriyle WAS programlarına katılır. Oldukça nitelikli bir programdır. Normal dil okulu programlarından farklı olarak ‘’Work and Study’’ ismini kullanıyor olmasının sebebi, öğrencilerin bu programlarla yurtdışına gittiğinde çalışma izni de alabiliyor olmasıdır.

Aşağıda Work & Study ve Work & Travel programlarını 13 maddede karşılaştırarak özetledik. Böylece çok daha iyi anlayacağız.

Work and Study vs Work and Travel

  1. Amaçlar farklı: Work and Study’de ana amaç dil geliştirmek ve sertifika alarak nitelikli bir kalifikasyona sahip olmak. Bir yandan da çalışarak para kazanmak. Work and Travel’da amaç Amerika’ya gitmek ve çalışmak. Bir yandan da mümkünse İngilizce geliştirmek.
  2. Ülkeler farklı: Work and Study Avustralya, İrlanda, Malta, Güney Afrika ve Dubai’de yapılabilir. Work and Travel Yalnızca ABD’de yapılabiliyor.
  3. Süreler farklı: Work and Study’de 3 ay – 4 ay gibi bir süre kısıtlaması yok. 1 yıl da olabilir, hatta İrlanda gibi bazı ülkelerde 2 yıla kadar uzatılabilir. Süreler 12 haftayla 2 yıl arasında değişebilir. Work and Travel süre olarak 4 ayla kısıtlı, vize bitiminde de ülkeye dönmek zorundasınız.
  4. Vize tipleri farklı: Work and Study’de programa öğrenci vizesiyle öğrenci statüsünde gidiliyor. Ülkeye dönüş yapmadan vizeyi uzatma imkânı tanınıyor. Work and Travel’da ülkeye J-1 vizesiyle gidiliyor ve bu vizeyle eğitim alma hakkı yok. Vize süresi net ve belli. Uzatma hakkı bulunmuyor.
  5. Çalışma koşulları farklı: Work and Study’de vize süresince gittiğiniz ülkede okuduğunuz okulun yanı sıra part-time olarak çalışma hakkınız oluyor. Okulun tatil olduğu dönemlerde full-time olarak çalışılabiliyor. Work and Travel’da vize süresince ABD’de bir yerde yasal olarak full-time çalışma hakkınız oluyor.
  6. Gezme: Work and Study’de okuldan (ve çalışırsanız işten) arta kalan zamanlarda gezebilirsiniz. Okulların sunduğu aktivite ve gezi programlarına ücretsiz katılabilirsiniz. Work and Travel’da iş bulabilir ve bulduğunuz işte çalışabilirseniz, çalışma gün ve saatlerinizden de geriye zaman kalırsa, bir de yaşam maliyetlerine katlanıp üzerine aktiviteleriniz için biraz para biriktirebilirseniz, gezebilirsiniz.
  7. Hiç İngilizce bilmeseniz de olur: Work & Study programı, sizin İngilizce yeterliliğinizle ilgilenmez. Hiç İngilizce bilmeyenler de katılabilir. Work & Travel’da ise programa katılabilmek için İngilizce yeterliliğinizin en azından orta seviye yani intermediate olması gereklidir. 
  8. Yaş sınırı yoktur: Work & Study programı sizin yaşınızla ilgilenmez. Yediden yetmişe herkes başvurabilir. Ancak Work & Study’nin aksine Work & Travel’da 18-28 yaş aralığında ve üniversite öğrencisi olmanız gerekir.
  9. Başlangıç tarihi yoktur: Work & Study programının başlangıç tarihi yoktur. Dil okulları yıl içinde her pazartesi günü yeni kayıtlar alır. Size uygun olan pazartesini seçin ve başlayın. Work & Travel’da ise işler farklı. Programı yalnızca yaz döneminde yapabilir, Haziran ayında başlayabilirsiniz. 
  10. Programa başvuru şartı yoktur: Work & Study için herhangi bir başvuru şartı aranmazken, Work & Travel’da ise Amerika dışındaki bir üniversitede, örgün eğitim gören bir öğrenci olmalısınız. Açık öğretim fakültelerinde sadece İngilizce Öğretmenliği okuyanlar programa katılabilirler.
  11. 2 ay önce başvuru yapmak yeterli: Eğer gitmeniz gereken tarihe daha çok varsa, 2 ay öncesinden başvuru yapmanızı öneriyoruz. Bu süreçte belli bir miktar depozito ödeyip, fiyatların değişmemesini garantileyebilirsiniz. Böylelikle fiyat artışının da önüne geçmiş olursunuz. Work & Travel’da ise belli bir başlangıç ve bitiş tarihi mevcuttur ancak hazırlıklara 1 yıl öncesinden başlamanın yararı var.
  12. Program ücretleri: Work & Travel programı için ortalama maliyet 3000 USD ile 4000 USD arasında değişirken, Work & Study’de 2000 EURO’nun altında programlar mevcuttur.
  13. Kariyer fırsatları: Work & Study’de öğrenim programları bünyesinde nitelikli bir dil eğitimi alacak, sonunda da CV’nize ekleyebileceğiniz uluslararası geçerliği olan bir dil sertifikası edineceksiniz. Work & Travel’ın amacıysa kültürler arası yakınlaşma ve sezonluk olarak artan orta vasıflı çalışan ihtiyacını karşılamaktır. Dolayısıyla Work & Travel yaparken kendinize herhangi bir sertifika programına katılacak ya da dil eğitimi alacak zamanı yaratamazsınız.

Sonuç

Work and Study’de kaliteli bir dil sertifikasyonuna sahip olursunuz. Program sürenize göre İngilizceyi anadiliniz gibi konuşabilme, akademik olarak bunu kanıtlayabilecek sertifikalara sahip olabilme şansınız olur. Kariyerinizi inşa etmiş olursunuz. Work and Travel’da Amerika’yı görmüş, belki biraz dilinizi geliştirmiş ve yeterince çok süre çalışabilmişseniz belki biraz para biriktirmiş olarak ülkeye dönersiniz.

 

Next Hakkında

Sahip olduğu dinamik ekibin sektördeki 15 yıllık deneyimini, yenilikçi ve öğrenci merkezli bir danışmanlık modeliyle harmanlayan Next Yurtdışı Eğitim; öğrencilerin kariyerlerini planlayabilecekleri, eğitim odaklı bir danışmanlık merkezi olarak faaliyet gösteriyor.
What's Next?

Öğrenci Yorumları

Proje Yönetimi Sertifika Programı

Next danışmanlarım bana bugüne kadar hiç farkında olmadığım ve bilmediğim sertifika programlarından bahsettiler...   Devamı

Deniz Burnaş
Deniz Burnaş
Öğrenci
Kanada Vizesi İçin Ücretsiz Danışmanlık

Kanada'da dil okulu okuyabilmem ve Kanada vizesi alabilmem için bana gönülden yardım eden Next ekibine teşekkürler!   Devamı

Furkan Alper Para
Furkan Alper Para
Öğrenci
Ukrayna'ya Next'le Gelin!

2019 Eylül ayında Ukrayna'ya hayatımda ilk kez adım attım. Odessa'da lisans eğitimi almak için Rusça hazırlık yılımı tamamlayac...   Devamı

Onur Yılmaz
Onur Yılmaz
Öğrenci
Tüm Yorumlar...

Danışman Görüşleri

Neden Polonya'da Eğitim Almalısınız?

Eğer cevabınız evet ise ve hala nereye gideceğinize karar veremediyseniz, size neden Polonya’da eğitim almanız gerektiğine dair...   Devamı

Buse Berfin Özbey
Buse Berfin Özbey
Danışman
Neden Yurtdışında Yüksek Lisans Yapmalısınız?

Peki yurtdışında yüksek lisans yapmak rakiplerimize karşı bize nasıl bir rekabet avantajı sağlayacak?   Devamı

Buse Berfin Özbey
Buse Berfin Özbey
Danışman
Kanada'da Eğitim Alırken Çalışma İzni

Kanada hükümeti ise lisans, master ve doktora yapacak olan uluslararası öğrencilerine haftada 20 saat; sömestr ve tatil dönemle...   Devamı

Buse Berfin Özbey
Buse Berfin Özbey
Danışman
Los Angeles İpuçları - Bölüm 1 - Varış ve Konaklama

Los Angeles'ta yaşama dair birkaç ipucu ister misiniz? Şehri orada yaşayan birinden dinleyin! Bölüm 1 - Varış ve Konaklama   Devamı

Engin BURNAŞ
Engin BURNAŞ
Danışman
Tüm Görüşler...

Bizi Takip Edin

YURTDIŞI EĞİTİM HAKKINDA

Yurtdışı Eğitim Programları ve Ülkeler
whatsapp1